Haberin DevamıHaberin Devamı
Bugün, 21 Mart İlkbahar Ekinoksu, doğanın yeniden canlanışını müjdeleyen en önemli doğa olaylarından biri olarak gündemdeki yerini aldı. Bu özel gün, yalnızca mevsim değişimini ifade etmekle kalmaz, aynı zamanda tarım sezonunun başlangıcı, doğanın uyanışı ve birçok kültürde yenilenmenin sembolü olarak kabul edilir. Güneş’in gökyüzündeki hareketinin dengeye ulaştığı bu tarihte, dünya genelinde gece ve gündüz eşitlenir. Bu durum, tarih boyunca birçok medeniyet tarafından önemli görülmüş, çeşitli kutlamalar ve ritüellerle anılmıştır. 21 Mart ile birlikte günler uzamaya başlarken, hava sıcaklıkları artışa geçer ve doğa yavaş yavaş yeşermeye, çiçekler açmaya başlar.
Ekinoks, gün ve gecenin eşit olduğu anı ifade eder. Latince kökenli bir kelime olan ekinoks, “aequus” (eşit) ve “nox” (gece) kelimelerinden türetilmiştir. Yılda iki kez, 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde yaşanan bu olayda, dünyanın her yerinde gündüz ve gece süresi eşit olur. 21 MART İLKBAHAR EKİNOKSU’NUN ÖZELLİKLERİ 📌 Kuzey Yarım Küre’de ilkbahar başlarken, Güney Yarım Küre’de sonbahar mevsimi başlar.
📌 Gün ve gece eşitlenir, ardından gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlar.
📌 Güneş ışınları Ekvator’a dik açıyla düşer ve bu durum sıcaklık değişimlerini beraberinde getirir.
📌 Kuzey Kutup Noktası’nda 6 ay sürecek gündüz, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 ay sürecek gece başlar.
İlkbahar ekinoksu, tarım ve doğa döngüsü açısından büyük önem taşır. Kültürel ve dini ritüellerin başlangıç noktalarından biri olarak kabul edilir. Gece ve gündüzün eşit olması, tarih boyunca birçok medeniyet için bir denge ve yeniden doğuş sembolü olmuştur.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
28 Nisan 2025SPOR
28 Nisan 2025GÜNDEM
28 Nisan 2025SPOR
28 Nisan 2025SPOR
28 Nisan 2025GÜNDEM
28 Nisan 2025GÜNDEM
28 Nisan 2025