KAYNAKCNN TÜRKAvrupalı liderler bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çağrısıyla Paris’te bir araya geliyor. Trump’ın Rusya hamlesi sonrası Ukrayna gündemi ile düzenlenen acil toplantıya İngiltere, Almanya, İtalya, Polonya, İspanya, Hollanda ve Danimarka liderlerinin katılması bekleniyor. İngiltere Başbakanı Keir Starmer zirve öncesi yaptığı açıklamada İngiliz birliklerini Ukrayna’da konuşlandırmaya ‘hazır ve istekli’ olduklarını açıklarken, Olaf Scholz ise Avrupalıların Ukrayna’nın silahsızlandırılması ve askerden arındırılması fikrini kabul etmeyeceğini duyurdu. Detayları Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Merve Suna Özcan aktardı.Haberin DevamıHaberin Devamı
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Merve Suna Özcan detayları şu ifadelerle aktardı:
Transatlantik üzerinden ABD’nin Avrupa’yı yalnız bırakacağı bir süreci görebiliriz. Çünkü Mark Rutte’nin açıklamalarına baktığımız zaman ‘Avrupa ve Transatlantik arasında anlaşma şart’ dedi. Çünkü sürekli olarak bu vurguyu yapıyor. Fakat buna karşılıksa Trump ABD’yi önceliklendirdiği için NATO ile ilişkileri biraz daha sınırlı hale geliyor. ‘Bu sınırlılık nereye kadar gidecek?’ sorusunda şunu görmemiz gerekiyor. Biz her zaman Trump ön görülemeyen bir aktör diyoruz. Eğer ABD’nin çıkarları Avrupa ile uyuşursa, Ukrayna’nın değerli madenleri, nadir toprak elementleri tarafında uyuşursa belki bizim karşımızda farklı bir Rusya-Ukrayna savaşına gidişat olacak ve Avrupa’yı destekleyebilecek. Biz bugün neden Suudi Arabistan’da Trump ve Putin’in bir araya geleceğinden bahsediyoruz.
Haberin DevamıHaberin Devamı
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Sadece uluslararası ceza kapsamında değil. Arka planda enerji, nadir toprak elementleri, kritik madenler noktasında da konuşulacağını düşünüyorum. Çünkü Trump başa geldiği an itibariyle imzaladığı kararnamelerinden biri ‘ulusal acil enerji durumu’ ile alakalı olmuştu. Bu 1970’lerde ilan edilmiş bir karar. O günden bu yana ilan edilmişti. Yeniden bu sürece döndüğünü görüyoruz. Hal böyle olunca eğer Trump’ın çıkarları dediğim gibi Avrupa ile uyuşursa, enerji ve kritik madenler noktasında, belki Ukrayna’ya yeniden silah desteği yapılır ama bu seferde silah desteğini ABD doğrudan yapmaz. ‘Avrupa ülkeleri benden alsın. Ukrayna’yı o şekilde versin’ diyebilir. Putin’in yaklaşımını ortaya koyduğumuz zaman, Trump kesinlikler pragmatik bir şekilde yaklaşıyor buraya ve yavaş yavaş düşürüyor. Burada yapacağı senaryolardan biri bu olabilir, ihtimal dahilinde tutmak gerekiyor.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
24 Mart 2025SPOR
24 Mart 2025GÜNDEM
24 Mart 2025SPOR
24 Mart 2025SPOR
24 Mart 2025GÜNDEM
24 Mart 2025GÜNDEM
24 Mart 2025